PROJECT : 30
2014

無量光Unlimited Light Myoenji Columbarium

31-01
31-02
31-03
31-04
31-05
31-06
31-09
31-07
31-08

以前設計した別のお寺の納骨堂に立ち寄った時、学校帰りにランドセルを背負い、友達を連れてお参りに来る子どもがいた。本計画はさらに地域に根差したお寺であるため、納骨している家族がより気軽に立ち寄りやすい明るい環境ができればと考えた。同時に、納骨堂はいつ参拝者が訪れるか分からないので、常に室内の温熱環境を空調機でコントロールしているのでは無駄が多い。そこで、空調や照明などを使わない納骨堂ができないかを模索し始めた。様々な技術的アプローチの結果、参拝者が集中する、1年で最も暑いお盆の時期でも明るく、外気温より5℃程低い室内環境を、照明・エアコンに頼らず実現できた。現代の生活に即し、その地域に合った先祖との繋がり方をこれからも模索していきたい。

The idea is to make easier for busy families to drop in easily. Since the number of temple’s visitor is unpredictable, the idea is to keep the indoor thermal environments without electric air conditioners. Here we started to look for a cabinet that does not need to use air conditioning or lighting. By various approaches, brightness is very important to attract visitors; as a result, even during the hottest Bon Festival of the year, the indoor environment is 5°C lower than the outside temperature without using the electric lighting and air conditioning. This temple is like to continue looking for ways to connect with our ancestors in line with the modern life.

E-mail:infoarch@furumori.net ASANO2-6-16-3F,KOKURAKITA-KU,KITAKYUSHU-SHI,FUKUOKA,802-0001,JAPAN Copyright@FURUMORI KOICHI ARCHITECTURAL DESIGN STUDIO All right reserved.