PROJECT : 09
2008

東神原の家HIGASHIKANBARA NO IE

09-01 09-02 09-03 09-04 09-05 09-06 09-07 09-08 09-09 09-10 09-11 09-12

小学生の男の子と共働き夫婦の家。建替えではなく、新たに土地を購入し、引っ越してくる家族のため、近隣との関係に配慮した。前面道路に圧迫感を与えないよう、敷地の最も低い位置の高さをGL とし、敷地全体を掘込み建築の高さを抑えた。また、北側隣地に古くからある企業の社交場洞海倶楽部に採光が確保できるよう適切な距離をおいた。また、外壁を木製にすることにより、時間の経過とともに既成の街に馴染んでくれることを期待している。1 階には将来の親との同居やオフィス、近所の集会所としても機能する多目的なスペースが求められた。その多目的室と2階の家族スペースとをプライバシーを保ちながらゆるやかに繋ぐため、家の中心に吹き抜けの緩衝スペースを設けた。2 階の家族スペースは外からの視線を遮りながら、明るさを確保することに腐心した。また、全ての部屋に2 箇所ずつ出入口を設け、ぐるぐる廻ることのできる間取りとした。その結果、寝室・子供部屋・リビングはゆるやかに繋がり、各自、忙しい日常生活に追われながらも家族の気配を感じることができる家として過ごして貰っている。

A house of couple with elementary school boy. Instead of rebuilding, because of the family who newly purchases land and moves, consideration was given to the neighborhood. In order not to give a feeling of oppression to the front road, the height of the lowest position of the site was set as GL, and the entire site was excavated to suppress the height of the building. Also, we set a suitable distance so that daylight can be secured at the social hall dong sea club of an old company in the neighboring area on the north side. Also, we expect that by using wooden exterior walls, we will become familiar with existing streets over time. On the first floor, a multipurpose space to function as a living with a future parent, an office, a neighborhood meeting place was requested. In order to connect the multipurpose room and the family space on the second floor gently while maintaining privacy, we provided a cushioning space at the center of the house. The family space on the second floor kept obsessing securing the brightness while blocking the gaze from the outside. In addition, there were two entrances in every room, and it was a floor plan that can go round and round. As a result, the bedroom,

E-mail:infoarch@furumori.net ASANO2-6-16-3F,KOKURAKITA-KU,KITAKYUSHU-SHI,FUKUOKA,802-0001,JAPAN Copyright@FURUMORI KOICHI ARCHITECTURAL DESIGN STUDIO All right reserved.